Részletek
Manapság az 50-es és 60-as éveikben járó emberek 80%-a szenved ízületi fájdalmakban.
Meglepő, hogy az ennél fiatalabb emberek is hasonló panaszokról számolnak be, egyre többször.
Ezek a problémák az élet megnövekedett kihívásaival, egészségtelen életmóddal vannak összefüggésben.
Modern gyógyszereket fejlesztenek ki nap, mint nap, ezen problémák orvoslására.
Eddig talán a legjobb megoldást a hialuron sav készítmények biztosították.
Megállapították, hogy ez a természetes sav megtalálható a szervezetünkben és nagyon fontos szerepe van az ízületek rugalmasságában
és az ízületi folyadék viszkozitásában. Sodium Hyaluronate-t elsőként 1934-ben Karl Meyer izolálta.
A hyaluronsav a glükóz-amino-glikánok csoportjába tartozó nagy molekula tömegű poliszacharid,
amelynek legfőbb jellemzője, hogy igen sok vizet képes megkötni: saját tömegének több, mint 1000-szeresét!
Ebből adódóan fő feladata az, hogy természetes hidratáló gélként belülről biztosítja:
1) a bőr és kötőszövetek víztartalmát, ezáltal rugalmasságát, fiatalságát, hidratálja és segíti a tápanyagok szállítását,
2) az ízületi folyadék viszkozitását (= sűrű gél jellegét), ezáltal csökkenti a súrlódást az ízületekben a porcok felszínén,
így védi a porcokat a mechanikai traumákból adódó "kopás" ellen, ezzel hozzájárul az ízületek rugalmasságához, mozgékonyságához.
A hyaluronsavat a kötőszöveti sejtek és az ízületekben a hyalin porc sejtek folyamatosan termelik,
de az életkor előre haladtával termelődése fokozatosan csökken, ezért:
1) a bőr és a bőr alatti kötőszövetek rugalmassága - fiatalossága - csökken, ráncok megjelenése, bőr megereszkedése elkezdődik,
2) az ízületi folyadékok viszkozitásának és mennyiségének csökkenésével gyakoribbá válnak a kopásos eredetű, fájdalmas ízületi gyulladások
Megoldás: pótolni a hyaluronsavat.