Részletek
Az ásványvíz alkalikus tulajdonságai jól érvényesülnek a savkötőképességben, emiatt felhasználásuk első területe a savtúltengéses gyomorhurut, valamint a savtúltermeléssel járó gyomorbetegségek.
Nem mindegy azonban, hogy mikor issza a beteg az ásványvizet.
Étkezés közben fogyasztva ugyanis közömbösítő hatása csak rövid ideig tart, majd a táplálék hatására ismét fokozódik a savtermelés.
Ha a beteg étkezés előtt fogyasztja az ásványvizet, akkor az üres gyomorból gyorsan a bélbe kerülő ásványvíz gátolja a gyomornedv-elválasztást.
Állatkísérletekkel és emberen végzett vizsgálatokkal igazolták, hogy a táplálékkal együtt fogyasztott nátrium-hidrogén-karbonát után fokozódik a gyomorsavtermelés, az étkezés előtt 1 órával elfogyasztott nátrium-hidrogén-karbonát hatására viszont csökken.
A savtúltengésben szenvedő betegek tehát éhgyomorra, illetve az egyes étkezések közti idő alatt fogyasszák a napi Salvus-víz mennyiségét (2-3 dl), több kis részletben, azaz néhány kortyot egy-egy alkalommal.
A fekélybetegségek kezelésében is jó hatású a Salvus-kúra.